About Riga and Saint Petersburg.

What says Wiki?

Where is Riga?

          1991

Riga (Lets: Rīga) is de hoofdstad van Letland en met circa 640.000 inwoners[1] de grootste stad in de Baltische landen. De stad ligt aan weerszijden van de Westelijke Dvina (Lets: Daugava), dicht bij de monding in de Golf van Riga (Oostzee). Het is het politieke, economische en culturele centrum van Letland. De stad wordt bediend door een tramnet.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Riga

Dankzij good old Gorbatsjov en zijn perestrojka is Letland sinds 1991 weer onafhankelijk.  Dit werd gestart door De Baltische Weg of Baltische Keten. Deze vreedzame demonstratie op 23 aug 1989 in alle 3 de Baltische landen: EstlandLetland en Litouwen. Twee miljoen mensen vormden een menselijke keten van Tallinn via Riga naar Vilnius, een afstand van ca. 600 km Daarmee eisten ze onafhankelijkheid en protesteerden ze tegen het Molotov-Ribbentroppact, dat op die dag vijftig jaar geleden werd afgesloten en de aanleiding tot het verlies van hun onafhankelijkheid in 1940.

Food and drinks

Arvids Blumentāls

Miss Latvia 2017

Arvids Blumentāls was born in north-western Latvia in the small town of Dundaga and was the inspiration behind the Crocodile Dundee charcter played by Paul Hogan. He became Australia’s most famous Crocodile Hunter and from 1955 is reputed to have killed over 10,000 crocs. He was the Toni Bak of Dundaga. His home town of Dundaga has erected a huge stone crocodile monument in his honour. This is one Aussie Croc Hunter that wasn’t killed by a fish.

Local food

 • Borsjt – bietensoep met room

 • Kimenu Siers – traditionele komijnekaas

 • Aukstais galds – Letse versie van het Zweedse Smorgasbord

 • Piragi – Gebakken deegkussentjes

 • Speka piradzini – spek in deeg

 • Skabputra – koude soep van zure room

 • Dabessmanna – bessencake

Local drinks

 • Kefir – geschuimde melk

 • Rigas Melnais Balzems – donkere bittere kruidenlikeur

 • Wodka – plaatselijk gestookt

 • Bier – Uzavas en Tervetes

Where is Saint P?

What says Wiki?

1991

Sint-Petersburg is na Moskou de belangrijkste stad en de voormalige hoofdstad van Rusland en is daarnaast een belangrijk industrieel, wetenschappelijk en cultureel centrum. De stad is met zijn architectuur uit de 18e en 19e eeuw, zijn grachten, zijn lange rechte straten, tuinen, parken en paleizen een toeristische trekpleister van belang.
Sint-Petersburg is de zetel van de oblast Leningrad, hoewel het er zelf geen deel van uitmaakt. Het inwonertal is ca. 5,1 miljoen.

Er zijn zo'n 120 musea, waaronder de Hermitage en meer dan 50 theaters, waaronder het Mariinskitheater.

Zie kaartje bij Riga. Dan naar het noord oosten kijken op de kaart. Ja iets meer naar rechts nog en naar boven. 

Ja, precies, precies daar. 

Van 1713 tot 1728 en van 1732 tot 1918 was de stad de hoofdstad van het Keizerrijk Rusland. De stad heette van 1914 tot 1924 Petrograd en van 1924 tot 1991 Leningrad. En sinds 1991 dus Sint Petersburg. 

Met zoveel naamswijzigingen, zou het ons niet verbazen als Sint Petersburg de eerste stad wordt die haar naam commercieel gaat uitventen. Zo is er al een bieding binnen van ING (ING Leningrad).  

Oleg Salenko

Hermitage

De lijst met beroemde Sint Petersburgers is lang. Zoals Poetin himself, Medvedev, Anna Paulowna, Sjotstakovitsj en Anish Giri.

Keus viel toch op Oleg Salenko. Hij scoorde vijf keer tijdens een wedstrijd op het Wereldkampioenschap voetbal 1994 tegen Kameroen en bezit daarmee het record. In totaal scoorde hij tijdens dat toernooi zes keer en deelde daarmee de Gouden Schoen met Christo Stoitsjkov.

De Hermitage is een museumpje gelegen langs de rivier de Neva. 

Met een luttele 3miljoen kunststukjes weet ze haar bezoekers toch wel een paar uur te boeien.

Amsterdam heeft haar eigen Hermitage outlet waar je ook binnen kunt lopen als je bij de short stay groep hoort. 

Miss Russia